‘Ruskog pisca zove Staljin, a Željka Markić postaje svetica’ – 24sata.hr

Već plakat za predstavu “Ljubavna pisma Staljinu” je provokativan i zove u kazalište. Na njemu se strastveno ljube dva sjajna zagrebačka glumca Marko Torjanac (51) iFranjo Dijak (41). Već je izazvao reakciju, a vjeruju da će tako biti i s predstavom.

Njezina premijera je u zagrebačkom kazalištu Gavella u nedjelju, 4. studenog.

– Predstava je provokativna kao i plakat koji u metaforičkom smislu govori o sljubljivanju politike i umjetnosti. Tema je aktualna, pogotovo danas, i kao i uvijek kada politika od umjetnosti želi stvoriti svoju priležnicu – rekao je Torjanac, koji u predstavi igra Josefa Vasirionoviča Staljina.

Prema djelu Španjolca Juana Mayorge, radnja je smještena u tridesete godine prošlog stoljeća u doba kad o Staljinu ovisi sudbina svih umjetnika u Rusiji. Slavni ruski pisac, autor legendarnog romana “Majstor i Margarita”, piše ruskom diktatoru jer mu je zabranjeno izdavanje i izvođenje njegovih djela. Nakon nekoliko dana dobiva neočekivani telefonski poziv. Zvao ga je Staljin osobno. Nakon toga se njemu i supruzi životi potpuno promijeni.

– Smatram da je to zanimljiva paralela jednoga totalitarizma i današnjeg vremena, s obzirom na vječno pitanje odnosa umjetnika i vlasti. Pisac je u ovoj predstavi stvorio specifičan političko-ljubavni trokut, što je odlična ideja jer totalitarizam uvijek zadire u privatnost, u intimu ljudi – opisao je Torjanac.

Uz njega u predstavi još glume Franjo Dijak i Anastasija Jankovska, a u režiji Saše Broz. Već i ekipom koju je Torjanac i njegov Planet Art skupio naslućuje se predstava o kojoj će se pričati.

– Pa tema jest osjetljiva. Govori o našem društvu danas, kao uostalom i sve predstave Planet Arta. Procjenjujem da će se i nakon ove dugo diskutirati. Na premijeri očekujem puno uzvanika iz svih sfera društvenog života – izjavio je Torjanac i najavio da će nove izvedbe imati 10., 18. i 25. studenog u zagrebačkoj Maloj sceni.

Društveno aktivan, glumac je nestranački član Gradske skupštine i svojim predstavama želi skrenuti pozornost na osjetljivije društvene teme, koje su sve korozivnije. Veliku je buru u tom smislu izazvala predstava “Za umrijet od smijeha”, koja je nastala u suradnji s Teatrom Rugantino. Na sceni su Marko i Gordana Gadžić stvorili sliku iz budućnosti, odnosno Hrvatske u 2132. godini.

Uz ostalo, na sceni u jednom dijelu dominira lik Željke Markić, parodija da je postala svetica i da je u Zagrebu dobila trg. Za tu su predstavu dobili i nagradu Zlatni zub na Festivalu komedije i smijeha u Poreču, a koju dodjeljuje publika po dužini i jačini aplauza. Marko je dobio i nagradu za najbolju mušku ulogu na festivalu “Glumište pod murvom” u Skradinu.

– Imali smo potrebu progovoriti o onome što nam smeta, o manama društva, a publika je to prepoznala. To je dokaz da se Hrvati uglavnom ne boje satire – kaže Torjanac. “Za umrijet od smijeha” može se pogledati 8. i 29. studenoga u Lisinskom.

Izvor: 24sata