Ideali u stvarnosti

Prekidi

'Predstava u kojoj publika glumce ispraća ovacijama.'

Ana Varčić, Zadarski list

Prekidi

'Predstava koju nedvojbeno treba vidjeti. Nataša Janjić i Amar Bukvić izvanredno interpretiraju svoje likove i briljiraju u njihovoj interakciji.'

Tomislav Kurelec, Kazalište.hr

Prekidi

'Strastveno, iskričavo i zabavno dočaravanje sukoba. Vrhunska gluma.'

Bojana Radović, Večernji list

Prekidi

'Izvrsna predstava u kojoj se možemo prepoznati i nasmijati, ali i razmisliti o sami sebima'

T portal

Michael Cristofer
PREKIDI
Uloge:
Steve Amar Bukvić
Alice Nataša Janjić
Scenografija i režija: Marko Torjanac
Prijevod i adaptacija: Marko Torjanac
Kostimografija: Đurđa Janeš
Oblikovanje svjetla: Olivije Marečić
Oblikovanje zvuka: Branko Vodeničar
Dizajn: Tomislav Veltruski
Fotograf: Mladen Pobi
Video: Tomislav Pović

Ideali u stvarnosti

U Prekidima pratimo ljubavni put jednog para prožet poznatim ljubavnim toponimima: strašću, zanosom, slomljenim srcima, prekidima, samoćom i ponovnim susretima.

Bili oni zabavni, tužni, smiješni ili dirljivi, ti susreti uvijek su puni očekivanja, ali i strepnje. Predanost, odanost, vjernost, posvećenost… Kako s time stojimo? Vjerujemo li u te ideale?

Osim što progovaraju o emotivnom odnosu na osobnoj razini u kojemu se možemo prepoznati, pa i sami sebi nasmijati, Prekidi nam nude pogled i u širi društveni i civilizacijski kontekst unutar kojega svi tražimo osobnu sreću.

Prekidi nas usprkos naslovu povezuju, jer nam ukazuju da smo u onome što smatramo najosobnijim svi sličniji nego što mislimo.

Premijera: 14. veljače 2010., DK Gavella
Realizaciju predstave pomogao je Gradski ured za kulturu Grada Zagreba.
Nagrada za najbolju mladu glumicu Nataši Janjić na Festivalu mladog glumca Zaplet 03 u Banja Luci 2011.
Nagrada za najboljeg mladog glumca Amaru Bukviću na Festivalu mladog glumca Zaplet 03 u Banja Luci 2011.
‘Predstava koju nedvojbeno treba vidjeti. Nataša Janjić i Amar Bukvić izvanredno interpretiraju svoje likove i briljiraju u njihovoj interakciji.’Tomislav Kurelec, Kazalište.hr

‘Strastveno, iskričavo i zabavno dočaravanje sukoba. Vrhunska gluma.’

Bojana Radović, Večernji list

‘Izvrsna predstava u kojoj se možemo prepoznati i nasmijati, ali i razmisliti o sami sebima’

T-portal

‘Predstava u kojoj publika glumce ispraća ovacijama.’

Zadarski list

m-christoper

Američki pisac i redatelj Michael Ivan Christofer rođen je 1945. godine u New Yerseyu. Spisateljski rad ovog autora urbanih tema obuhvaća, uz Prekide, kazališne drame Ice, Black angelThe lady and the clarinet, Amzing Grace i prvu dramu Shadow box za koju je osvojio Pulitzerovu nagradu i nagradu Tony za najbolju dramu 1977. godine.

Autor je scenarija za filmove Shadow box, Falling in love, The witches of Eastwick, The bonfires of the vanities, Casanova, te Breaking up.

Kao redatelj potpisuje također filmove urbanih tema kao što su Gia, Original sin i Fade out.

Godinama je bio umjetnički savjetnik poznate njujorške kazališne kompanije River Arts Repertory koja postavlja na scenu drame suvremenih američkih pisaca. Član je američkog Actor’s studia. Prekidi se bave temom ljubavi koja je česta kod Michaela Cristofera.

marko_torjanacMarko Torjanac diplomirao je glumu na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Kao srednjoškolac bio je član Omladinskog studija ZKM-a u kojem dobija stipendiju i odlazi u umjetnički centar Brewery Art Centre u Kendal u Veliku Britaniju gdje na audiciji dobiva glavnu ulogu u predstavi Our Day Out Willyja Russela.

Profesionalni glumački put započinje u Dramskom kazalištu Gavella te nastavlja u Teatru ITD, u čiji je stalni član ansambla do 2006.godine.U tom periodu, među ostalima, igra Trepljova u Galebu, Laerta u Hamletu, Orsina u Na tri kralja, Cetija u Medvjedu Tepišaru, Ludoslava u Kralju Ubu, Aarona u Titu Androniku, Alfreda u Kraljici Majci , Krležu u Cabaretu ITD, Cabaret Majstora u Begović Cabaretu i Staljina u Ljubavnim pismima Staljinu i druge.

Ostvaruje uloge i u mnogim neovisnim i vaninstitucionalnim kazalištima među kojima se izdvajaju uloga Bernyja u Seksualnim perverzijama u Chicagu HKD Teatra iz Rijeke, Petra Glavine u Deložaciji, Louisa IV u Noći Bogova i Leonea u Fritzspielu Epilog teatra te u Glumačkoj družini Histrion uloga Josipa Drugog u Gričkoj vještici i Bernyja u drugoj postavi Seksualnih pervezija u Chicagu.

2001. osniva Kazalište Planet Art, usmjereno prema suvremenom problemskom dramskom repertoaru, kojemu je umjetnički i poslovni ravnatelj te producent. U Planet Artu osmišljava repertoar i sudjeluje kao prevoditelj, glumac i/ili redatelj u predstavama Velika Zvjerka, U posjetu kod gospodina Greena , Sumnja, Zečja rupa, Prekidi, Plemena i Posljednja Freudova seansa te u predstavama Tko je ovdje lud? i Ritina škola koje je i adaptirao.

U okviru Planet Arta pokreće Stand up comedy scenu i radionice koji su uspješno djelovali od 2004. do 2006. godine.

Autor je višegodišnjeg projekta Edukativno kazalište koje je dobilo i Posebno priznanje Američke akademije za razvoj ekukacije, a za koje je napisao tekstove Škola za prave frajere, Ja, ne!, Pokušajmo sami! i dječji mjuzikl Zubić Zupko te ih režirao i producirao.

Bio je glavni urednik časopisa Hrvatsko glumište 2001. i 2002. godine, jedan je od inicijatora i voditelja radne grupe za izmjene Zakona o kazalištu pri HDDU 2001. godine; bio je član radne skupine za izmjene i dopune Zakona o kazalištu pri Ministarstvu kulture RH 2005. godine, Koordinator Mreže neovisnih kazališta 2012./2103. godine i sudionik međunarodnog programa USA Ambasade Social changes through arts 2012. godine.

Povremeni je gost predavač na Odjelu produkcije ADU i autor nekoliko programskih i financijskih analiza kazališne scene u Hrvatskoj.

Glavni je urednik monografije 40 godina Stilskih vježbi i autor i scenarist nekoliko televizijskih emisija.

Povremeno nastupa na televiziji, filmu i na radiju.

Dobitnik je Nagrade Ivo Fici za najboljeg mladog glumca na 2. Festivalu glumca u Vinkovcima 1996. godine za ulogu Alfreda u predstavi Kraljica majka, nagrade Zlatni smijeh na Danima Satire 2000. godine za ulogu Miroslava Krleže u Cabaretu &TD, nagrade Najhistrion 2000. godine za ulogu Bernyja predstavi Seksualne perverzije u Chicagu, dvostruki je dobitnik Nagrade za najbolju mušku ulogu na festivalu Glumište Pod Murvom u Skradinu 2011. i 2016. za uloge Larryja u Velikoj Zvjerci i Freuda u Posljednjoj Freudovoj seansi i trostruki je dobitnik Nagrade Fabijan Šovagović na Festivalu glumca u Vinkovcima za uloge Christophera u predstavi Plemena, Pravdana u predstavi Ritina škola i Freuda u predstavi Posljednja Freudova seansa.

natasaNataša Janjić diplomirala je glumu 2004. godine na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, a od 2006. godine stalna je članica ansambla Dramskog kazališta Gavella.

U kazalištu je odigrala više od dvadeset zapaženih uloga započevši s ulogom Sonie u predstavi Život X 3 Yasmine Reza u kazalištu Mala scena i ulogom Marije Kraljić u predstavi Što ćemo sad? Branka Đurića u Kazalištu KNAPP za koje je 2005. godine nagrađena Nagradom Sabrija Biser na Danima satire u Zagrebu, Nagradom hrvatskog glumišta za najbolju mladu glumicu i Nagradom Ivo Fici za najboljeg glumca na Festivalu glumca u Vinkovcima.

Za uloge Tanje u predstavi Četvrta sestra Janusa Glowatzkog i Helene u predstavi San ljetne noći W. Shakespearea u Dramskom kazalištu Gavella nagrađena je 2008. godine nagradom Zlatni smijeh za najbolju glumicu na Danima satire u Zagrebu, Nagradom hrvatskog glumišta za najbolju mladu glumicu i nagradom Ardalion za najbolju glumicu na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu.

Neke od svojih nauspješnijih uloga ostvarila je u predstavama Kazališta Planet Art Prekidi i Ritina škola, obje u režiji Marka Torjanca. Za ulogu Alice u predstavi Prekidi nagrađena je Nagradom za najbolju mladu glumicu na Festivalu mladog glumca Zaplet 03 u Banja Luci 2011. godine. Za ulogu Rite u Ritinoj školi primila je Nagradu Fabijan Šovagović za najbolju žensku ulogu na 22. Festivalu glumca u Vinkovcima 2015. godine, nagradu Osmijeh Biokova za najbolju žensku ulogu na Makarskom kulturnom ljetu 2015., Nagradu za najbolju žensku ulogu na festivalu Murtalije na Murteru 2014. godine i Nagradu za najbolju žensku ulogu na festivalu Glumište pod Murvom u Skradinu 2014. godine. Iste godine bila je za ulogu Rite nominirana za Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju glumicu.

Jedna je od malobrojnih mladih glumica u Hrvatskoj koja je na filmu odigrala mnoge zapažene uloge kao što su uloge u filmovima Volim te Dalibora Matanića, Kenjac Antonia Nuića, Pravo čudo Lukasa Nole, Kradljivac uspomena Vicka Ruića, Sveti Georgije ubiva aždahu Srđana Dragojevića, Atomski zdesna Srđana Dragojevića, Goran Nevija Marasovića i mnoge druge. Za ulogu u filmu Sve džaba nagrađena je na Filmskom festivalu u Puli Zlatnom Arenom za sporednu ulogu 2006. godine.

Na TV-u smo je gledali u serijama Mamutica, Na terapiji i Prava žena.

amar_bukvicAmar Bukvić diplomirao je glumu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Glumački put započeo je u nezavisnim produkcijama pri čemu treba izdvojiti ulogu Blažeka i još desetak likova u predstavi Teatra Exit Kako misliš mene nema za koje je nagrađen nagradom Zlatni smijeh na Danima Satire, nagradom Zlatni lav za glavnu mušku ulogu na festivalu Zlatni lav u Umagu, Nagradom Ivo Fici za najboljeg mladog glumca na Festivalu glumca u Vinkovcima te Nagradom hrvatskog glumišta za najboljeg mladog glumca 2007 godine.

Među zapaženim kazališnim ostvarenjima izdvaja se uloga Dine u predstavi Djeca sa CNN-a u režiji Aide Bukvić u Glumačkoj družini Histrion za koju je 2009. godine nagrađen nagradom Marul za najbolju mušku ulogu na festivalu Marulićevi dani, Nagradom Fabijan Šovagović za najbolju mušku ulogu na Festivalu glumca u Vinkovcima, nagradom Najhistrion, te Nagradom hrvatskog glumišta za najboljeg mladog glumca.

U Kazalištu Planet Art ostvario je jednu od svojih dojmljivijih uloga u predstavi Prekidi u režiji Marka Torjanca za koju je nagrađen međunarodnom Nagradom za najboljeg mladog glumca na Festivalu mladog glumca Zaplet 03 u Banja Luci 2011. godine.

Kao stalni član ansambla Dramskog kazališta Gavella igra u predstavama Othello, Hrvatski bog Mars, Antigona, Prolazi sve, Dundo Maroje, Nosi nas rijeka i drugima.

Na TV-u i filmu odigrao je također više zapaženih uloga od kojih treba izdvojiti ulogu u filmu Petra Oreškovića Svršetak igre te uloge u sitcomu Bibin svijet, dramskoj seriji Ja, Che Guevara, telenoveli Ponos Ratkajevih i u seriji Najbolje godine.