U svijetu predrasuda

U posjetu kod gospodina Greena

'U posjetu kod gospodina Greena glumačka je predstava i drama koja oplemenjuje, zabavlja, a nekoga uspijeva i rasplakati.

Ivana Đerđ-Dunđerović, Glas Slavonije

U posjetu kod gospodina Greena

'Nenadmašni Pero Kvrgić u ovoj je predstavi uspio učiniti ono nemoguće – nadmašiti sam sebe.'

Zadarski list

U posjetu kod gospodina Greena

'Pero Kvrgić sasvim je sigurno zaslužio vitešku titulu za umjetničku virtuoznost.'

Nataša Govedić, Novi list

U posjetu kod gospodina Greena

'Status najgledanije predstave apsolutno je opravdan. Pero Kvrgić u ulozi gospodina Greena je bravurozan.'

S. Romić, Zadarski regional

Jeff Baron
U posjetu kod gospodina Greena

Uloge:
Gospodin Green Pero Kvrgić
Ross Gardiner Luka Dragić
Režija: Aida Bukvić
Prijevod: Marko Torjanac
Scenografija: Dražen Grubišić
Savjetnik za scenografiju: Miljenko Sekulić
Kostimografija: Đurđa Janeš
Izbor glazbe: Aida Bukvić
Oblikovanje svjetla: Livio Marečić
Oblikovanje zvuka: Branko Vodeničar
Majstor svjetla i zvuka: Marko Vodeničar
Garderoba i rekvizita: Marina Uroić

U svijetu predrasuda

Dirljiva i duhovita priča o starcu i mladiću koji se unatoč početnom nerazumijevanju i netrpeljivosti postupno zbližavaju i nalaze jedan u drugome utjehu. Govoreći o samoći, predrasudama i potrebi za pripadanjem, Gospodin Green je povezao svijet. Preveden je na više od četrdeset jezika i izveden u više od osamdeset zamalja, a u Hrvatskoj se s više od 200 izvedbi svrstao među nekoliko najizvođenijih drama ikada.

Jeff Baron je za ovu, po mnogočemu izuzetnu dramu, dobio mnoge nagrade i priznanja među kojima se ističe europska nagrada Kulturpreis Europa koja se dodjeljuje jednom godišnje za izuzetna postignuća osobi iz svijeta kulture, politike ili ekonomije čime je Baron postao prvi Amerikanac i prvi dramski pisac koji je dobio ovo visoko priznanje.

Premijera: 25. siječnja 2006., DK Gavella
Svečana 200. izvedba: 4. ožujka 2012., DK Gavella
Realizaciju predstave pomogli su Veleposlanstvo SAD-a, Veleposlanstvo Kraljevine Nizozemske, Institut Otvoreno društvo i Gradski ured za kulturu Grada Zagreba.

‘Ovacije za Gospodina Greena.’

Sandra Viktorija Antić, Helena Braut, Vjesnik

‘Predstava odličnih glumačkih kreacija’

Hrvoje Ivanković, Jutarnji list

‘Glumački trijumf.’

Marija Grgičević, Vijenac

‘Maestralni Pero Kvrgić.’

Katarina Kolega, Slobodna Dalmacija

Status jedne od najgledanijih predstava u svijetu apsolutno je opravdan. Pero Kvrgić u ulozi gospodina Greena je bravurozan.

Romić, Zadarski regional

‘Nenadmašni Pero Kvrgić u ovoj je predstavi po mišljenju publike i kritike uspio učiniti i ono nemoguće – nadmašiti sam sebe.’

Zadarski list

‘Predstava je to koja prerasta u pravu emocionalnu oluju neizmjerne ljudske dubine. Pero Kvrgić sasvim je sigurno zaslužio vitešku titulu za umjetničku virtuoznost.’

Nataša Govedić, Novi list

‘Predstava nam poklanja intelektualno i emocionalno iskustvo samoogoljavanja, samosagledavanja i samoponiranja,’

Glas Istre

‘Veliki pljesak za veliki doživljaj.’

Petra Smoljak, Novi list

U posjetu kod gospodina Greena glumačka je predstava i drama koja oplemenjuje, zabavlja, a nekoga uspijeva i rasplakati.

Ivana Đerđ-Dunđerović, Glas Slavonije

Nagrada hrvatskog glumišta za izuzetan doprinos kazališnoj umjetnosti Peri Kvrgiću 2006.
Glavna nagrada za mušku ulogu Mladen Crnobrnja Gumbek Peri Kvrgiću na 30. Danima satire u Zagrebu 2006.
Grand prix Peri Kvrgiću na Festivalu komornog teatra Zlatni lav u Umagu 2006.

KULTURPREIS EUROPA

Europska kulturna nagrada, koja se dodjeljuje jednom godišnje osobi iz svijeta kulture, politike ili ekonomije, 2001. godine dodijeljena je Jeffu Baronu za njegov kazališni tekst U posjetu kod gospodina Greena, u izvedbi Theater in der Josefstadt iz Beča. Nagrada je utemeljena 1993. i dodjeljuje se osobama koje razvijaju europsku ideju i pridonose njezinu ostvarenju, promiču toleranciju neovisno o nacionalnim i društvenim granicama. U 2001. godini odabir je posebno bio u znaku ideje „Stvaralački putovi ka toleranciji i prihvaćanju“. Iz teksta obrazloženja nagrade: „Kultura nije prirodni fenomen. Njezin razvoj nije ni nešto dano ni nešto nužno pozitivno. Ona je postignuće koje se mora silom izvući iz prirode. To posebno vrijedi za Europu. Svi aspekti, duhovni, kulturni ili društveni, koji su doveli do te ideje o Europi, ugroženi su ako egocentričnost pojedinih nacija negira tu zajednicu kao cjelinu. Vrijedan je napor njegovati Europu kao sveukupnost društvenog i kulturnog naslijeđa svake njezine države, time što je svako to naslijeđe vrijedno da bude integrirano i stavljeno u uporabu. To je teza na koju Europska kulturna nagrada skreće pozornost.“
Jeff Baron prvi je dramski pisac i prvi Amerikanac kojemu je dodijeljeno to prestižno priznanje.

jeff-baronPrvi kazališni komad Jeffa Barona, U posjetu kod gospodina Greena, s Elijem Wallachom u naslovnoj ulozi, Društvo dramskih umjetnika SAD-a nominiralo je za najbolju dramu. Nakon prve godine izvođenja u kazalištu Union Square Theater u New Yorku drama je prevedena na 22 jezika i postavljena na pozornice diljem svijeta, u više od 250 različitih izvedbi. U mnoštvu nagrada ističu se one za najbolju predstavu u Izraelu, Grčkoj, Njemačkoj i Turskoj. U Francuskoj je bila predložena za Moliereovu nagradu, kao najbolja nova drama, a konkurirala je i za nagradu argentinskog časopisa Clarin. Jeffu Baronu dodijeljena je 2001. godine Europska kulturna nagrada – Kulturpreis Europa čime je postao prvi Amerikanac i prvi dramski pisac koji je dobio tu nagradu. Godine 1999. u Ujedinjenim narodima održao je predavanje s ulomcima iz teksta U posjetu kod gospodina Greena. Nedavno je dovršio scenarij za istoimeni film, u kojemu će naslovnu ulogu igrati Eli Wallach.

Drugi kazališni komad, Majčin dan, izvođen je u Australiji, Njemačkoj, Brazilu i Michiganu. Njegova nova drama Šurjaci postavit će se iduće sezone u Buenos Airesu. Ostale novije drame su: Gosp. i gđa. B. te Edna i Joe zauvijek, nastala u suradnji s Moe Angelos. Kratak igrokaz Oče, blagoslovi me naručen je i izveden u New Yorku u okviru dramske večeri posvećene 11. rujnu 2001. Jednočinka Pruži im mali prst izvedena je u Los Angelesu, a opera Martinina pjesma, također jednočinka, koju je Baron i osobno režirao, izvedena je u Carnegie Hallu.
Osim kazališnih komada, Jeff Baron napisao je i plasirao četiri izvorna filmska scenarija. Njegov film Bruceova dijeta, koji se prikazivao se diljem svijeta, dobio je Nagradu CINE – Zlatni orao. Pisao je i scenarije za televizijske emisije Tracey Ullman Shaw, Jedna godina u životu, Sestre, Gotovo odrastao i Nickelodeon. Novinski članci, poezija i proza objavljivani su mu u više časopisa: New York Magazin, Dallas Times-Herald, Tetu (Pariz), T.O. (Toronto) i New York Daily News.

aida_bukvicAida Bukvić diplomirala je kazališnu režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Još u gimnaziji počela je režirati djela Sofokla i Euripida. Asistirala je mnogim hrvatskim redateljima, kao i Jiriju Menzelu na njegovim projektima u Hrvatskoj, u Gradskom kazalištu Komedija Nemoćnik u pameti i Buba u uhu. Režira i u drugim kazalištima u Zagrebu kao i u Osijeku, Sarajevu i drugim gradovima u Hrvatskoj i regiji.Za režiju Klupka dobila je Zlatni smijeh za najbolju režiju na Danima satire 1999. godine, a iste je godine Klupko bilo nominirano za Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju predstavu u cjelini. Za dramatizaciju romana Što je muškarac bez brkova? dobila je nagradu Marul na Marulićevim danima 2002., kada je ista predstava nagrađena i kao najbolja predstava u cjelini.Režija predstave Anđeli i vragovi donijela joj je nagradu Zlatni smijeh za najbolju kabaretsku predstavu na Danima satire 2002. godine.

Redovna je profesorica na Odsjeku glume na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

stilske2_thumbPero Kvrgić najsjajniji je predstavnik legendarnih generacija hrvatskih glumaca, a njegove su kreacije obilježile čitavu jednu kazališnu epohu.

Od svojih početaka 1948. godine do danas igrao je u gotovo svim hrvatskim kazalištima i kazališnim grupama te nastupao na najpoznatijim kazališnim festivalima (DK Gavella, Teatar &TD, ZKM, HNK Zagreb, HNK Split, riječki HKD teatar, dubrovačko Kazalište Marin Držić, Komedija, Kerempuh, Teatar u gostima, Epilog teatar, Teatar Ulysis, Žar ptica, Bagatella, Dubrovačke ljetne igre, Splitsko ljeto, Planet Art, itd.).

Odigrao je više od 180 različitih uloga: Pomet, Dundo Maroje, Harpagon, Sganarelle, Pathelin, Nemoćnik, Lear (Bondov), On (Stilske vježbe), Mochinpott, Janez, Kir Janja itd. Igrao je u desetak filmova, nekoliko TV drama i u brojnim radio dramama.

U biblioteci Vijenac Matice Hrvatske tiskana mu je knjiga kolumni Stilske vježbe.

Dobitnik je brojnih nagrada: Nagrade Vladimir Nazor, Nagrade Grada Zagreba, Nagrade Grada Dubrovnika, Nagrade Sterijinog pozorja, Nagrade sarajevskih Malih scena, Nagrade Orlando, Tito Strozzi, Dubravko Dujšin, Eleonora Duse, Nagrade Marul, Nagrade hrvatskog glumišta ,itd.

Godine 2006. predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić odlikovao je Peru Kvrgića, u povodu premijere predstave U posjetu kod gospodina Greena, Redom Kneza Branimira s ogrlicom za izniman i dugogodišnji doprinos kulturi Republike Hrvatske.

luka_dragicLuka Dragić diplomirao je 2001. na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Od 2004. član je Drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, gdje igra naslovne uloge u predstavama Očevi i sinovi, Romeo i Julija, Važno je zvati se Ernest, Hamlet i mnogim drugima.. U Teatru &TD igrao je u predstavama Proljetno buđenje, Kako ubiti predsjednika i Shopping & Fucking, u GDK Gavella u predstavi Kuća/vrt, u Teatru Rugantino igra u predstavi Terapija, u Teatru Exit u predstavi Kreket za koju je 2014. godine dobio nagradu Zlatna Žar ptica na Naj Naj Festivalu u Kazalištu Žar ptica i Nagradu Nevenka Filipović na festivalu glumca u Vinkovcima.

Sudjelovao je na Dubrovačkim ljetnim igrama u predstavama Dundo Maroje, Radionica za šetanje, izmišljanje i pričanje i Hamlet.

Igrao je u filmovima Kraljica noći, Ne dao Bog većeg zla i Nije bed te u televizijskoj seriji Bumerang, Počivali u miru i drugima.

Godine 2003. dobio je Vjesnikovu Nagradu Dubravko Dujšin za ostvarene uloge u predstavama Očevi i sinovi i Proljetno buđenje, a 2007. dobiva godišnju Nagradu HNK Mila Dimitrijević za ulogu u predstavi Važno je zvati se Ernest.

Upravo u predstavama Planet Arta U posjetu kod gospodina Greena i Velika zvjerka Luka Dragić pokazao je glumačku zrelost i disciplinu, što ga je svrstalo među vodeće glumce svoje generacije.

Bavi se i glumačko-pedagoškim radom.

Iz kritika i medija
Arhiva – dizajn i fotografije

4. ožujka 2012. u Dramskom kazalištu Gavella godine održana je dvorstruka proslava: dvjestota izvedba predstave U posjetu kod gospodina Greena i 85. rođendan Pere Kvrgića.

Predstava U posjetu kod gospodina Greena tako je postala jedna od najizvođenijih dramskih predstava u povijesti hrvatskog kazališta. Proslavi je prisustvovao i Predsjednik RH dr. Ivo Josipović sa suprugom, a svečanost su uveličali i brojni kolege i suradnici Planet Arta.