O sumnji i vjeri

Sumnja

'Izvrsni glumci u napetom trileru koji nam postavlja važna pitanja'

Ana Varčić, Zadarski list

Sumnja

'Lako gledljiva, pametna predstava'

Iva Gruić, Jutarnji list

Sumnja

'Odličan tekst i vrsna gluma'

Bojana Ćustić- Juraga, Glas Istre

Sumnja

'Predstava realnih i filozofskih pitanja te dojmljivih glumačkih kreacija'.

Bojana Radović, Večernji list

John Patrick Shanley
SUMNJA
Uloge:
Otac Brendan Flynn Robert Kurbaša
Sestra Alojzija Beauvier Slavica Knežević
Sestra James Anastasija Jankovska
Gospođa Muller Nancy Abdel Sakhi
Režija: Marko Torjanac
Pomoćnica redatelja: Slavica Knežević
Prijevod: Nikola Bakarić
Scenografija: Miljenko Sekulić
Kostimografija: Đurđa Janeš
Skladatelj: Milorad Stranić
Oblikovanje svjetla: Olivije Marečić
Oblikovanje zvuka: Branko Vodeničar
Dizajn: Tomislav Veltruski
Fotograf: Mladen Pobi
Majstor svjetla Marko Vodeničar
Majstor zvuka: Branko Vodeničar
Garderoba i rekvizita: Marina Uroić

O sumnji i vjeri

Priča o vjeri i sumnji i sumnji o vjeri. Možemo li se uopće prepustiti vjerovanju ili je svijet postao preopasno mjesto da bismo si mogli dopustiti taj rizik? Sestra Alojzija sumnja u slučaj pedofilije u svojoj župi i pokušava spriječiti skandal. Provokativna tema, teške optužbe! Jesu li opravdane – morat ćete na kraju prosuditi – Vi! Sumnja Vas poziva u avanturu procjene!

John Patrick Shanley smješta priču o vjeri i sumnji u vjersku instituciju katoličke crkve čime stvara snažno filozofsko djelo o temeljnim ljudskim, ali i društvenim pitanjima naše civilizacije. Shanley u svojoj drami ne osuđuje, već nas psihološki vješto upoznaje s indicijama i argumentima svih strana, a donošenje suda, kako to i jest u životu, prepušta nama.

Sumnja je 2005. nagrađena Pulitzerovom nagradom za dramu i nagradom Tony za najbolji dramski tekst.
Premijera: 14. studenoga 2008., DK Gavella
Realizaciju predstave pomogli su Veleposlanstvo SAD-a, Veleposlanstvo Kraljevine Nizozemske i Gradski ured za kulturu Grada Zagreba.


‘Odličan tekst te vrsna gluma glavne su odlike Sumnje. Okosnicu čine upečatljiva i glumački snažna Slavica Knežević i Robert Kurbaša koji prirodnost postiže neviđenom lakoćom.’
Bojana Ćustić- Juraga, Glas Istre
‘Predstava realnih i filozofskih pitanja te dojmljivih glumačkih kreacija koje predvodi snažna Slavica Knežević.’
Bojana Radović, Večernji list
‘Lako gledljiva, pametna predstava’
Iva Gruić, Jutarnji list
‘Izvrsni glumci u napetom trileru koji nam postavlja važna pitanja’
Ana Varčić, Zadarski list

shanleyPisac kazališnih komada, oskarovac John Patrick Shanley rođen je  1950. godine u Bronxu. Diplomirao je na universitetu u New Yorku.Za scenarij filma Moonstruck (Opčinjena mjesecom) iz 1987. godine dobio je Nagradu Oscar za originalni scenarij,. Godine 2004. Shanley je dobio svoje mjesto među zvijezdama u Ulici slavnih u Bronxu.

Godine 1990. John Patrick Shanley snima film Joe Versus the Volcano (Joe protiv Vulkana) s Tomom Hanksom u glavnoj ulozi, za koji potpisuje scenarij i režiju. Osim toga Shanley je za film napisao i dvije pjesme, Marooned Without You i The Cowboy Song.

Godine 2005. Shanleyeva drama Doubt: A Parable (Sumnja: Parabola) nagrađena je uglednom Pulitzerovom nagradom za dramu, Nagradom Drama Desk te Nagradom Tony za najbolju dramu.

Sjajnim tekstovima i zanimljivom osobnošću, vječiti buntovnik Shanley upisao se u povijest suvremene američke drame u kojoj zauzima visoko mjesto.

U velikoj filmskoj inačici Sumnje koju je režirao sam Shanley, premijerno prikazanoj krajem 2008. godine,  glavne uloge tumače Meryl Streep i pok. Phillip Seymour Hoffman.

marko_torjanacMarko Torjanac diplomirao je glumu na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Kao srednjoškolac bio je član Omladinskog studija ZKM-a u kojem dobija stipendiju i odlazi u umjetnički centar Brewery Art Centre u Kendal u Veliku Britaniju gdje na audiciji dobiva glavnu ulogu u predstavi Our Day Out Willyja Russela.

Profesionalni glumački put započinje u Dramskom kazalištu Gavella te nastavlja u Teatru ITD, u čiji je stalni član ansambla do 2006.godine.U tom periodu, među ostalima, igra Trepljova u Galebu, Laerta u Hamletu, Orsina u Na tri kralja, Cetija u Medvjedu Tepišaru, Ludoslava u Kralju Ubu, Aarona u Titu Androniku, Alfreda u Kraljici Majci , Krležu u Cabaretu ITD, Cabaret Majstora u Begović Cabaretu i Staljina u Ljubavnim pismima Staljinu i druge.

Ostvaruje uloge i u mnogim neovisnim i vaninstitucionalnim kazalištima među kojima se izdvajaju uloga Bernyja u Seksualnim perverzijama u Chicagu HKD Teatra iz Rijeke, Petra Glavine u Deložaciji, Louisa IV u Noći Bogova i Leonea u Fritzspielu Epilog teatra te u Glumačkoj družini Histrion uloga Josipa Drugog u Gričkoj vještici i Bernyja u drugoj postavi Seksualnih pervezija u Chicagu.

2001. osniva Kazalište Planet Art, usmjereno prema suvremenom problemskom dramskom repertoaru, kojemu je umjetnički i poslovni ravnatelj te producent. U Planet Artu osmišljava repertoar i sudjeluje kao prevoditelj, glumac i/ili redatelj u predstavama Velika Zvjerka, U posjetu kod gospodina Greena , Sumnja, Zečja rupa, Prekidi, Plemena i Posljednja Freudova seansa te u predstavama Tko je ovdje lud? i Ritina škola koje je i adaptirao.

U okviru Planet Arta pokreće Stand up comedy scenu i radionice koji su uspješno djelovali od 2004. do 2006. godine.

Autor je višegodišnjeg projekta Edukativno kazalište koje je dobilo i Posebno priznanje Američke akademije za razvoj ekukacije, a za koje je napisao tekstove Škola za prave frajere, Ja, ne!, Pokušajmo sami! i dječji mjuzikl Zubić Zupko te ih režirao i producirao.

Bio je glavni urednik časopisa Hrvatsko glumište 2001. i 2002. godine, jedan je od inicijatora i voditelja radne grupe za izmjene Zakona o kazalištu pri HDDU 2001. godine; bio je član radne skupine za izmjene i dopune Zakona o kazalištu pri Ministarstvu kulture RH 2005. godine, Koordinator Mreže neovisnih kazališta 2012./2103. godine i sudionik međunarodnog programa USA Ambasade Social changes through arts 2012. godine.

Povremeni je gost predavač na Odjelu produkcije ADU i autor nekoliko programskih i financijskih analiza kazališne scene u Hrvatskoj.

Glavni je urednik monografije 40 godina Stilskih vježbi i autor i scenarist nekoliko televizijskih emisija.

Povremeno nastupa na televiziji, filmu i na radiju.

Dobitnik je Nagrade Ivo Fici za najboljeg mladog glumca na 2. Festivalu glumca u Vinkovcima 1996. godine za ulogu Alfreda u predstavi Kraljica majka, nagrade Zlatni smijeh na Danima Satire 2000. godine za ulogu Miroslava Krleže u Cabaretu &TD, nagrade Najhistrion 2000. godine za ulogu Bernyja predstavi Seksualne perverzije u Chicagu, dvostruki je dobitnik Nagrade za najbolju mušku ulogu na festivalu Glumište Pod Murvom u Skradinu 2011. i 2016. za uloge Larryja u Velikoj Zvjerci i Freuda u Posljednjoj Freudovoj seansi i trostruki je dobitnik Nagrade Fabijan Šovagović na Festivalu glumca u Vinkovcima za uloge Christophera u predstavi Plemena, Pravdana u predstavi Ritina škola i Freuda u predstavi Posljednja Freudova seansa.

robert_kurbasa_Robert Kurbaša diplomirao je glumu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Nakon završene Akademije dobiva stalni angažman u HNK u Splitu gdje igra u mnogim kazališnim predstavama, među kojima se izdvajaju naslovi kao Edip, Liliom, Macbeth, Oluja, Gospoda Glembajevi, Kate Kapuralica, Revizor, Don Juan; Libertinac, Idealan muž i drugi.

Jednu od svojih najupečatljivijih uloga ostvario je u predstavi Sumnja Kazališta Planet Art u režiji Marka Torjanca.

Igra u mnogim institucionlanim i neovisnim kazalištima među kojima valja izdvojiti ulogu u predstavi Lutka Teatra Gavran.

Autor je uspješne monodrame Ispit savjesti nastale prema prozi Tina Ujevića.

Osim u kazalištu, nastupa i na televiziji i na filmu, a pamtimo ga po ulogama u serijama Naša kučica naša slobodica, Urota, Ne daj se Nina, Obični ljudi, Ljubav u zaleđu i drugima.

Zapaženu ulogu imao je u filmu Najveća pogreška Alberta Einsteina Branka Karabatića.

slavica_knezevic

Slavica Knežević diplomirala je glumu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Tijekom studija i tri godine nakon njega radi u grupama Pozdravi i Akter. Od 1983. godine stalna je članica ansambla Dramskog kazališta Gavella. Igrala je u gotovo svim zagrebačkim kazalištima, od kojih izdvajamo Planet Art (Sumnja, Plemena i Zečja rupa), Teatar Exit, Epilog teatar, INK Pula, Dubrovačke ljetne igre, Histrione i Kerempuh.

Do danas je odigrala više od sedamdeset glavnih i sporednih karakternih uloga u klasičnom i modernom repertoaru za što je višestruko nagrađivana: Sedam sekretara SKOJ-a za predstavu Kažu da je sova bila pekareva kći, Nagradu za najbolju ulogu na Jugoslavenskom radijskom festivalu u Ohridu za ulogu u radio igri Komarica, dvostruka je dobitnica nagrade Zlatni smijeh na Danima satire i to za ulogu Evelin u predstavi Osam lakih komada i ulogu Štefanije u predstavi Hercegovci za volanom, dobitnica nagrade Najhistrion za ulogu babe Urše u predstavi Grička vještica, tri puta je nagrađena Nagradom za najbolju glumicu sezone Dramskog kazališta Gavella i to za sezone 2003./04. (Desa u Ptičicama), 2004./05. (Trish u Kuća/vrt) i 2011./12. (Zorka u Crnim očima), nagrađena je Nagradom Fabijan Šovagović za najbolju žensku ulogu za ulogu Nat u predstavi Zečja rupa na 17. Festivalu glumca u Vinkovcima 2010.

Više od deset godina bila je prisutna u programu za djecu na Hrvatskoj televiziji, od sinhronizacije animiranih filmova (Bubimir, Čarobnjakov šešir i dr.) do dugogodišnjih odgojno-zabavnih emisija (Poštanski sandučić, Mala škola i dr.).

Igrala je u mnogim TV dramama i TV filmovima (Generalov carski osmijeh, Dan kornjače, Lude gljive i dr.), serijama (Smogovci, Tužni bogataš,Horvatov izbor, Bibin svijet, Da sam ja netko i dr.) i drugim domaćim i stranim filmovima (Dvanaestorica žigosanih, Snivaj zlato moje, Ti mene nosiš, Zagrebačke priče: Praznik demokracije, Narodni heroj Ljiljan Vidić i dr.).

Godinama se bavi pedagoškim radom (kazališne radionice u organizaciji Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, gost predavač na Akademiji u Osijeku), a posljednjih nekoliko godina angažirana je kao vanjski suradnik na katedri Glume na Akademiji dramske umjetnosti. Držala je i mnoge radionice za glumu i Stand-up komediju.

Režirala je predstave Velika Zvjerka i Plemena u Kazalištu Planet Art u kojima se glumci višestruko nagrađivani. Ujedno je bila asistent redatelja u radu na predstavi Sumnja.

anastasija_jankovskaAnastasija Jankovska svoje glumačko školovanje započinje na Državnoj akademiji dramske umjetnosti u Sankt Petersburgu, a zatim po povratku u Zagreb upisuje i dilomira glumu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.Prva uloga kojom se predstavila na kazališnoj sceni i na sebe svratila pažnju bila je uloga Sestre James u Sumnji Kazališta Planet Art u režiji Marka Torjanca.

Nakon toga nastupa u predstavama kazališta Mala Scena, Teatra ITD i drugima, a ubrzo nakon diplome postaje stalnom članicom HNK u Splitu gdje je ostvarila mnoge zapažene uloge te je više puta nagrađivana, među ostalim i Nagradom Sabrija Biser na 34. Danima satire u Zagrebu, Nagradom Fabijan Šovagović za najbolju glumicu za ulogu u predstavi Srce veće od ruku Teatra Play Drama, nagradom Marul na festivalu Marulićevi dani i Nagradom hrvatskog glumišta.

nancy_abdel_sakhiNancy Abdel Sakhi diplomirala je glumu na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu.U Sarajevu igra u brojnim predstavama od kojih vrijedi izdvojiti Full Monty i Romea i Juliju te u Narodnom pozorištu u Sarajevu Pobunu i Okrutno i nježno.

Hrvatskoj publici se predstavila uspješnom ulogom Gospođe Muller u predstavi Kazališta Planet Art Sumnja u režiji Marka Torjanca.

Nakon toga igra u mnogim hrvatskim javnim i neovisnim kazalištima, značajnije suradnje vežu je uz HNK Ivana Cesarca u Varaždinu gdje ostvaruje mnoge zapažene uloge, Kazalište KNAP u kojem igra u predstavi Malo morgen te s festivalom Krležin gvozd gdje igra Evu u Adamu i Evi Miroslava Krleže u režiji Georgija Para.

Igrala je i u nekoliko serija u BiH i Hrvatskoj, a hvaljenu ulogu ostvarila je u filmu Nafaka Jasmina Durakovića.