Mediji o stotoj Ritinoj školi – najave

‘Ritina škola’, jedna od najizvođenijih suvremenih komedija, doživjet će 8. prosinca (19.30 sati) svoju 100. izvedbu u zagrebačkom dramskom kazalištu Gavella kao dio posebnog programa obilježavanja 12 godina kazališta Planet Art.

Domaća verzija s Natašom Janjić kao Ritom i Markom Torjancem kao Pravdanom, postala je najgledanija i najnagrađivanija predstava u Hrvatskoj u protekle dvije sezone.

‘Ritina škola’, za koju je engleski dramski pisac Willy Russell dobio nagradu Lawrence Olivier za najbolji dramski tekst izvedena je u gotovo svim zemljama svijeta te se smatra njegovim najvećim kazališnim hitom. Radnja se odvija oko inteligentne, britke frizerke Rite koja osjeća da joj u životu nešto nedostaje te Pravdana kojemu je dosta svega. Što je znanje, zašto je ono uopće potrebno i čemu ono služi samo su neka pitanja na koja ova dinamična komedija nudi odgovore baveći se osjećajima vrijednosti kod pojedinaca.

Planet Art, u čijoj je produkciji nastala zanimljiva adaptacija za Hrvatsku, djeluje pod ravnateljskom palicom glumca Marka Torjanca koji na scenu redovito postavlja tekstove suvremene tematike te pri tome odabire samo najkvalitetnije dramske tekstove čije su teme prepoznatljive i u Hrvatskoj.

U ovom dramskom kazalištu neke od svojih najdojmljivijih uloga ostvarila su prva imena hrvatskog kazališta među kojima su Pero Kvrgić i Lela Margitić, Slavica Knežević, Jasna Palić Picukarić i Slavko Juraga, Zrinka Cvitešić, Nataša Janjić, Natalija Đorđević, Filip Juričić, Franjo Dijak, Amar Bukvić, Luka Dragić, Robert Kurbaša, Filip Križan, Janko Popović Volarić, a i oni mlađi Petra Kurtela, Vanda Winter, Slaven Španović, Lana Gojak, Matija Kačan i mnogi drugi.

Uz jubilarnu 100. izvedbu, predstava ‘Ritina škola’ doživjet će i reprizu 18. prosinca u 20 sati u kazalištu Mala scena.

Izvor: Fama

***

Neovisno Kazalište Planet Art Marka Torjanca, slavi 12 godina postojanja! A tu će važnu obljetnicu proslaviti 100. izvedbom predstave ‘Ritina škola’. Riječ je o jednoj od najnagrađivanijih predstava u Hrvatskoj u kojoj uloge tumače Nataša Janjić kao Rita te pomoćnica redatelja i Marko Torjanac kao Pravdan, koji ujedno potpisuje i režiju te scenografiju predstave te prijevod i prilagodbu teksta.

‘Ritina škola’ Willyja Russella jedna je od najizvođenijih suvremenih komedija u svijetu. Priča je to o znanju i obrazovanju, koja nam govori o tome što se događa kad se u društvu koje baš ne cijeni znanje, pojavi jedna cura koja – ‘želi znati, želi shvatiti, želi skužiti…!!’? Što je znanje, zašto je ono uopće potrebno, čemu ono služi, što njime dobivamo… samo su neka od pitanja s kojima se susreću Rita i Pravdan, svaki sa svoje strane katedre, na tečaju književnosti koji postaje sve samo ne običan, kao i njihov odnos… U ovoj dinamičnoj komediji punoj inteligentnog humora njih se dvoje suočavaju i s vlastitim životima, odlukama i pitanjima, a o nekim lekcijama i pitanjima iz ‘Ritine škole’  gledatelji će sigurno razmišljati i nakon predstave.

Stota izvedba ove predstave nametnula se kao sjajan povod za proslavu ove obljetnice tog neovisnog kazališta. ‘Kako nam je deseta obljetnica izmakla uslijed logističkih poteškoća, a petnaestu smo nestrpljivi dočekati, odlučili smo ove sezone obilježiti 12. godina Planet Arta budući da broj 12 označava dovršetak jednog ciklusa i pripremu za sljedeći, a to je upravo trenutak u kojemu se Planet Art sada nalazi. K tome, broj 12 predstavlja i broj psiholoških arhetipova prisutnih u svakom od nas koji su, kako je naučavao Jung, izvor konflikta tj. drame na osobnoj i društvenoj razini, a koje je potrebno prevladati kako bismo živjeli inspirativan, sadržajan i smislen život. Budući da Planet Art od samoga početka, u skladu sa svojom misijom i vizijom, njeguje upravo dramski problemski repertoar kao ishodište osobne spoznaje i društvene promjene, broj 12 našu obljetnicu oplemenjuje i prikladnim simboličkim značenjem’, kazao je osnivač i umjetnički ravnatelj Planet Arta.

Uz to, obilježavanje 12 godina Planet Arta odvijat će se i tijekom iduće godine, a u tom će slavljeničkom razdoblju publici nastojati ponuditi mnoge kvalitetne kazališne sadržaje.

Svečana 100. izvedba predstave ‘Ritina škola’ održat će se 8. prosinca s početkom u 19.30h u Dramskom kazalištu Gavella, dok je repriza na rasporedu 18. prosinca u 20h u Maloj Sceni.

Izvor: Sretna.hr
NE PROPUSTITE HIT PREDSTAVU: ‘Ritina škola’ doživjet će svoju jubilarnu izvedbu

Izvor: Zagreb.info