Novosti

Joakimov prsten Freudu i Lewisu!

JOAKIMOV PRSTEN Torjancu i Dijaku za uloge Freuda i Lewisa u Posljednoj Freudovoj seansi

Na prestižnom 12. međunarodnom kazališnom festivalu ”JoakimInterFest” koji je u subotu završio u Kragujevcu, Marko Torjanac i Franjo Dijak nagrađeni su jednom od najprestižnijih glumačkih nagrada u Srbiji – “Joakimov prsten” za najbolje glumce Festivala za uloge Sigmunda Freuda i C.S. Lewisa u predstavi “Posljednja Freudova seansa” Kazališta Planet Art u režiji Marka Torjanca.

Torjanac i Dijak nagrade su osvojili u oštroj međunarodnoj kazališnoj konkurenciji u kojoj su sudjelovala kazališta iz Bugarske, Mađarske, Poljske, Rumunjske, Rusije i Srbije.

Domaćin i organizator JoakimInterFesta je “Knjaževsko srpski teatar”, najstarije srpsko kazalište koje je 1835. osnovao srpski dramatičar i prosvjetitelj Joakim Vujić po kojemu ova prestižna nagrada nosi ime.

Ove nagrade s ponosom donosimo u Hrvatsku – rekli su laureati i dodali kako su prijateljski prijem, ugodan boravak i profesionalno poštovanje koje su doživjeli dokaz da umjetnost gradi mostove i ne poznaje granice.

– U ovim vremenima u kojima političke elite gaje i nadalje stvaraju neprijateljstva ova potvrda umjetnosti kao snage koja spaja ljude i zemlje je više nego značajna – rekao je Torjanac.

Inače, “Posljednja Freudova seansa” jedna je od najizvođenijih predstava u Hrvatskoj i dobitnica brojnih prestižnih hrvatskih nagrada, a prije dvije godine nagradu “Joakimov prsten” na 10. JoakimInterFestu dobio je također hrvatski glumac Slaven Španović za ulogu u predstavi “Plemena” nastaloj u koprodukciji Planet Arta i Teatra Exit.

Sljedeća izvedba “Posljednje Freudove seanse” u Zagrebu je na rasporedu 12. studenoga u 20 sati u Kazalištu Mala scena, a tijekom studenoga i prosinca predstava gostuje u Crikvenici, Ivanićgradu, Zaprešiću, Poreču i drugim gradovima.