50 godina Stilskih vježbi

U nedjelju 29. travnja je održana svečana izvedba ‘Stilskih vježbi’ u povodu 50 godina izvođenja. Bio je to povijesni događaj!
Bila je to svečanost ove predstave, ali i svečanost cijelog hrvatskog kazališta!  Da je Gavella par desetaka puta veća, ni to ne bi bilo dovoljno s obzirom koliko je interesa bilo za prekjučerašnju izvedbu. Žao nam je da nismo svi mogli biti tamo. No, nakon ove pauze, već 6. i 11. svibnja predstava se može vidjeti u Kazalištu Mala scena.

Svečana izvedba održana je pod pokroviteljstvom gotovo svih najviših institucija i dužnosnika Republike Hrvatske i Grada Zagreba što govori da je prepoznat njezin kulturni značaj za cijelu zemlju što daje određenog optimizma u ovim vremenima nesklonima kulturi i izvrsnosti.

Svečana izvedba je održana pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović koja je Leli Margitić, Peri Kvrgiću, Tonku Maroeviću i posthumno Tomislavu Radiću u povodu ove obljetnice dodijelila Povelju Republike Hrvatske.

Svečana izvedba također je imala visoko pokroviteljstvo predsjednika Hrvatskog Sabora, Gordana Jandrokovića, Vlade RH i gradonačelnika Grada Zagreba, Milana Bandića. U nedjelju su predstavi prisustvovali predsjednik Vlade Andrej Plenković i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić dok su se predsjednica RH i predsjednik Sabora ispričali.

Nažalost, predstava od visokih pokroviteljstava nije imala jedino ono Skupštine Grada Zagreba, no s razočaranjem kako je većina u Skupštini procijenila značaj ‘Stilskih vježbi’ već smo se suočili. No, zato su od kolega iz Skupštine ovaj značajan događaj za hrvatsku kulturu prepoznali i njemu se odmah odazvali Rada Borić i Tomislav Tomašević. Bilo je još pozvanih zastupnika. Jedan dio ih se zahvalio na pozivu i ispričao. Jedan dio nije.

Zahvaljujemo ovim putem i INI – pokrovitelju ove svečanosti. Uvijek je velika stvar kada privrednici prepoznaju važnost ulaganja kulturu, pogotovo u Hrvatskoj gdje to nije čest slučaj.

Iskoristio sam ovu priliku i apelirao na naše visoke goste da ozbiljno razmisle o uvođenju zakonskih mehanizama koji će poticati gospodarstvenike da ulažu u kulturu i tako putem nje grade svoj identite kao što je to slučaj u razvijenim zemljama čijem civilizacijskom krugu pripadamo ili bismo bar to željeli.

Hvala i Ministarstvu kulture RH, ispred kojeg je bio državni tajnik Ivica Poljičak, i Gradskom uredu za kulturu Grada Zagreba, ispred kojeg je bio Tedi Lušetić, što su podržali organizaciju ove svečanosti.

Velika zahvala Dramskom kazalištu Gavella, ravnatelju Borisu Svrtanu i svim zaposlenicima s kojima Planet Art vezuje već višegodišnja lijepa suradnja. Hvala Sonji Kovačić, Mladenu Šoškiću, Biljani Petković, Marinku Radočaju, Dadi i svima ostalima; ne zamjerite ako sam nekoga nenamjerno preskočio, što sigurno jesam… Hvala također stalnim partnerima Planet Arta koji nas prate u svim našim predstavama što može poslužiti kao primjer suradnje između kulture i poduzetništva i gospodarstva: to su tiskare Domagraf i Print Grupa, B1 plakati, Presclipping i slastičarnicaZagreb. Hvala našim dugogodišnjim medijskim pokroviteljima Večernjem listu i Scena.hr (Gogi Malašić Lazić) kao i Teatru.hr (Nori Krstulović) i 24 sata (Ani Lukiček i Davoru Lugariću) koji su nam se ovom prilikom pridružili. 24 sata je tiskao zanimljiv podlistak – vremeplov posvećen ‘Stilskim vježbama’ koji nas je odveo u 1968. i koji je prekjučer dijeljen uz redovno izdanje.

Hvala također svima koji su tijekom ovih 50 godina pridonijeli životu i trajanju ove predstave; svim ravnateljima od  Vjerana Zuppe koji ju je prepoznao i uvrstio u repertoar ITD-a, preko Borivoja Šembere, Mira Gavrana, Mani Gotovac, Darka Lukića do Damira Mađarića koji su znali da je važno ostaviti je na repertoaru. Hvala i osoblju iza scene tijekom ovih 50 godina koje je odgovorno brinulo za život ‘Stilskih vježbi’. Da nabrojim samo neke: od Janje Bjelopavlović i Lidije i Dragutina Hleba preko Đurđe Janeš (koja je s godinama preuzela i kostimografiju predstave i u čijim kostimima Lela i Pero igraju posljednjih 11 godina) do Miroslava Perice i Ivančice Ravlić.

‘Stilske vježbe’ nisu posebne i važne samo zbog svoje dugovječnosti. One svakako jedu ‘najdugovječnija predstava na svijetu s istom glumačkom postavom’ i kao takve su ušle i u Guinnessovu knjigu rekorda. To je zasigurno postignuće koje teško da će itko ikada nadmašiti. No, ‘Stilske vježbe’ su, prije svega, važne u kazališnom, umjetničkom smislu. One su rodonačelnik cijelog kazališnog izričaja ne samo u Hrvatskoj već i u cijeloj bivšoj državi. ‘Stilske vježbe’ prva su predstava koja je u dramskom kazalištu srušila četvrti zid, uključila publiku kao direktnog sudionika, lišila kazalište velikih kompaserija scenografije i kostima, dramski sukob prebacila u sferu pripovijedanja i kazališni izričaj oslonila isključivo na glumačku igru što je značajno utjecalo na cjelokupan kazališni izričaj.

 

 

Zbog toga prije svega hvala autorima i protagonistima predstave: autoru, redatelju i koadaptatoru predstave Tomislavu Radiću na njegovoj originalnoj ideji od koje je sve poteklo.

Hvala Tonku Maroeviću, prevoditelju i koadaptatoru predstave koji ju je zajedno s Tomislavom Radićem pripremio za izvođenje

i

posebno hvala Leli Margitić i Peri Kvrgiću koji su svojom glumačkom virtuoznošću, odgovornošću i posvećenošću svojemu pozivu koja služi i služit će kao uzor genracijama omogućili ovakav nevjerojatno dug život predstave čime su Hrvatsku upisali u svjetsku kazališnu povijest.

[video_lightbox_youtube video_id=gEvkpNvN3CM&rel=0 width=960 height=600 anchor=https://www.planet-art.hr//wp-content/uploads/2016/10/PLAY-Stilski.jpg]

Na samoj svečanosti nakon izvedbe pogledali smo kratak dokumetarni film o nastajanju i životu ‘Stilskih vježbi’ nakon čega smo prešli na posebno iznenađenje. Naime, od 40. obljetnice kada je Planet Art preuzeo ‘Stilske vježbe’ proslavili smo svaki njezin rođendan i uvijek priredili neko posebno događanje.  Jedne smo godine tako organizirali izložbu studenata likovne akademije na temu ‘Stilskih vježbi’, jedne godine izložbu studenata kostimografije TTF-a na temu šešira s konopčićem, jedne smo godine pozvali sve vršnjake ‘Stilskih vježbi’, naše sugrađane rođene 19. siječnja 1968., da zajedno proslavimo rođendan, a prošle su godine iznenađenje bili Barbara i Stjepan Đimi Stanićkoji je otpjevao ‘Prolazi sve’ s tekstom: ‘al’ ‘Stilske vježbe’, zar ne, nikad neće proć’.

Posebno mi je drago što smo za ovu 50. obljetnicu ostvarili suradnju s Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu i što su naši gosti iznenađenja bili studenti glume Akademije dramske umjetnosti, klasa docenata Željka Vukmirice iSlavice Knežević, koji su na zimskom semestru radili glumački ispit upravo na temu ‘Stilskih vježbi’. Sudjelovanje Akademije dramske umjetnosti čini mi se posebno važnim i u simboličkom smislu, jer govori o kontinuitetu hrvatskoga kazališta kao i o tome kako su ‘Stilske vježbe’ postale nezaobilazni dio hrvatske kazališne baštine i ušle i u glumačko pedagoški program rada Akademije dramske umjetnosti. Hvala što su to prepoznali Akademiji dramskih umjetnosti, dekanici Franki Perković i pročelnici katedre Glume Suzani Nikolić kao i docentima Željku Vukmirici i Slavici Knežević i, naravno, studentima na ovoj suradnji!

Vidjeli smo tako dijelove glumačkog ispita ‘Stilske vježbe’ 4 godine (1 godine m.a.) u kojima su nastupili daroviti studenti Maruška Aras, Tena Belčić, Ivana Gulin, Petra Tunjić, Martin Kuhar, Pavle Matuško i Ivan Pašalić. Kostimografkinje ovog ispita su Dora Prah i Bruna Prlina, studentice 2. godine m.a. odsjeka Kostimografije TTF-a pod mentorstvom prof. Ivane Bakal i Irene Sušac. Bio je to poklon kazališno najmlađih onima u najboljim kazališnim godinama – kazališnim pedesetogodišnjacima.

Lela Margitić se na kraju događanja na sceni podsjetila Mije Oremović koja je žensku ulogu igrala prvih pola godina i zahvalila u Perino i svoje ime meni na brizi i angažmanu na predstavi. Na toj zahvali ja se ovim putem zahvaljujem njima.

Nakon završetka događanja na sceni, prešli smo u klub i na terasu Gavelle gdje nas je čekala torta uz koju smo nazdravili šampanjcem i nastavili se družiti s gostima među kojima je bio i premijer koji se, poštujući ovu prigodu, zadržao na prijemu družeći se s našim slavljenicima i ostalim gostima što je, moram priznati, do sada napravio rijetko koji od dužnosnika.

Fotografije u galeriji su iz raznih medija i fotografa Mladena Pobija kao i neizostavne drage Rumi Meštrović koja vrijedno dokumentira kulturna događanja svojim kvalitetnim fotografijama. Hvala još jednom svima koji su pridonijeli jučerašnjoj svečanosti! Isprike ako sam koga propustio!

A sljedeće izvedbe ‘Stilskih’ mogu se vidjeti 6. i 11. svibnja u Kazalištu Mala scena u 20h.

Dobrodošli u 6. desetljeće ‘Stilskih’!

– Marko Torjanac, Ravnatelj Kazališta Planet art